Dodany: 2015-09-18 12:17:56

 

PaellaPaella to danie kuchni hiszpańskiej, które nie jest jeszcze bardzo znane w naszym kraju, ale za sprawą hiszpańskich restauracji zyskuje coraz większe grono wielbicieli, którzy zachwycają się bogactwem smaku oraz aromatu tego dania.

 

Idealnie nadaje się ono na obiady opole, chociaż odchodzi od tradycji tak lubianej przez Polaków. Paella bazuje przede wszystkim na specjalnej odmianie ryżu, który w połączeniu z aromatycznym szafranem i wieloma innymi dodatkami tworzy niesamowite w smaku danie, egzotyczne dla nas Polaków. Tradycyjna paella zawiera mięso królika, owoce morza, drób i inne dodatki, które wzbogacają jej smak.

 

To danie, które Hiszpanie jadają zwykle jako podstawowy posiłek dnia – toteż idealnie nada się na obiady opole. Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od wyboru średnioziarnistego ryżu ugotowanego na sposób al dente. Można dodawać do niej warzywa takie jak groszek, fasola, papryka czy pomidory. Jak twierdzi restauracja obiady opole nazwa paella wywodzi się od specjalnego rodzaju patelni z dwoma uchwytami, na której tradycyjnie podaje się danie..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Paella
Nick: