Dodany: 2011-05-18 10:51:57

Pochodzenie i zastosowanie kardamonuJeszcze kilkaset lat temu, mieszkańcy Europy nie znali pewnych egzotycznych przypraw, które są bardzo potrzebne do tego, żeby nasze potrawy osiągnęły odpowiedni smak. Przykładem takiej właśnie przyprawy jest kardamon.

 

Ta „diabolicznie” brzmiąca przyprawa, rośnie głównie na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawiana jest obecnie w Indiach i Cejlonie. Jak uważa kucharz z restauracja gdańsk, można go stosować do słodkich i pikantnych potraw, ale również wszystkich innych, takich jak ryby, sałatki czy nawet różnych smakowych herbat i kaw. Poza zastosowaniem takim typowo kuchennym w miejscach takich jak restauracja gdańsk, kardamon wykorzystuje się również do produkcji czegoś takiego perfumy, czy środki pobudzające.

 

Poza tym przyprawę tą możemy wykorzystać do zabijania zapachu alkoholu i odświeżania sobie oddechu. Oczywiście kucharze z np. restauracja gdańsk doskonale wiedzą jak należy zastosować kardamon, żeby w pełni oddać jego walory smakowe i robią to bardzo dobrze. Oczywiście jest to przyprawa z dalekiego Wschodu i dość nie dawno dopiero trafiła do Europy, ale szybko znalazła swoich zwolenników..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Pochodzenie i zastosowanie kardamonu
Nick: