Dodany: 2015-10-05 13:11:14

 

BaklawaBaklawa jako tradycyjna turecka i bułgarska potrawa jest niezwykle pracochłonna w przygotowaniu. Mało kto ma tyle cierpliwości, żeby rozwałkować ciasto, żeby było cienkie niczym papier, jednak cały czas bałkańska tradycja jest kontynuowana. Samo przygotowanie ciasta nie powinno nastręczyć trudności, jednak schody zaczynają się, gdy przystępujemy do rozwałkowania.

 

Często baklawa nie udaje się, jest zbyt twarda, ponieważ ciasto jest zbyt grube. Poszczególne warstwy muszą być przełożone warstwami orzechów z cukrem lub miodem. Smakuje wyśmienicie i jak przekonuje restauracja obiady opole jest bardzo słodka. Niestety rzadko kiedy mamy możliwość skosztowania oryginalnej baklawy, a jej przygotowanie jest naprawdę trudne.

 

Jak zaleca restauracja obiady opole tylko idealnie cienkie ciasto będzie gwarancją, że potrawa się uda. W przeciwnym wypadku wyjdzie nam raczej zakalec niż słodkie ciasto, które byłoby idealnym deserem po smakowitych obiady opole. Wtedy pozostanie nam już tylko kupno gotowej baklawy w sklepie, chociaż znalezienie jej w markecie również graniczy z cudem..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Baklawa
Nick: