Dodany: 2015-10-05 13:14:53

 

CzerninaCzernina, zwana inaczej czarną polewką jest tradycyjną polską zupą, która jednak od zawsze wzbudzała ogromne kontrowersje. Nie każdy jest gotów ją zjeść, zwłaszcza gdy dowie się, że jest zrobiona ze świeżo upuszczonej kaczej krwi – przekonuje restauracja obiady opole.

 

Ten opis raczej nie zachęca do konsumpcji, ale można się przełamać. Tradycyjna czernina jest przygotowywana na bazie aromatycznego rosołu, dopiero pod koniec gotowania dodaje się około 250 mililitrów krwi, która zabarwia całość i daje kwaśny smak. Żeby urozmaicić zupę można dodać do niej owoce, pokrojone jabłko, śliwki, co zapewni niepowtarzalne doznania smakowe, oczywiście tylko dla osób przekonanych do tej zupy.

 

Restauracja obiady opole serwuje czerninę tylko na specjalne zamówienie klienta. Raczej nie jest to propozycja na codzienne obiady opole, tylko potrawa, którą spożywa się od święta. W dzisiejszych czasach liczba osób lubiących to danie gwałtownie spadła, jednak nie ma co się dziwić – krew źle się kojarzy i nie wystarczą przekonywania smakoszy..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Czernina
Nick: