Dodany: 2015-10-05 13:16:37
images/fasolkapobretonsku.jpg974ff.jpg Fasolka po bretońsku jest daniem smacznym, zawierającym dużo kalorii i węglowodanów. Jest to idealnie skomponowana potrawa na tę porę roku, jesienną pluchę i zimowe mrozy. Doskonale rozgrzewa, zapewnia niezapomniane wrażenia kulinarne. Stanowi dodatek do obiady opole, ale może też być samodzielnym daniem głównym.

Dodany: 2015-10-05 13:14:53
images/czernina.jpg803b0.jpg Czernina, zwana inaczej czarną polewką jest tradycyjną polską zupą, która jednak od zawsze wzbudzała ogromne kontrowersje. Nie każdy jest gotów ją zjeść, zwłaszcza gdy dowie się, że jest zrobiona ze świeżo upuszczonej kaczej krwi – przekonuje restauracja obiady opole.

Dodany: 2015-10-05 13:11:14
images/baklawa.jpgd60bf.jpg Baklawa jako tradycyjna turecka i bułgarska potrawa jest niezwykle pracochłonna w przygotowaniu. Mało kto ma tyle cierpliwości, żeby rozwałkować ciasto, żeby było cienkie niczym papier, jednak cały czas bałkańska tradycja jest kontynuowana. Samo przygotowanie ciasta nie powinno nastręczyć trudności, jednak schody zaczynają się, gdy przystępujemy do rozwałkowania.

Dodany: 2015-10-05 12:52:29
images/chiliconcarne.jpgc943f.jpg Amerykańska potrawa, która jest bardzo często serwowana w tamtejszych restauracjach, ale zyskuje również grono zwolenników w Polsce, którzy z chęcią przygotowują ją na obiady opole. Tradycyjny przepis to mieszanka papryczki chili, czosnku, cebuli, pomidorów, mięsa mielonego z dodatkiem kuminu

Dodany: 2015-10-05 12:43:07
images/curryfasolowe.JPG42d34.JPG Fasolowe curry to idealna propozycja na obiady opole dla całej rodziny. Jest nieco pracochłonne, ponieważ wymaga wcześniejszego namoczenia fasolki, żeby stała się miękka. Do przygotowania tego dania trzeba także użyć bardzo dużo przypraw, co sprawia, że potrawa będzie niezwykle aromatyczna.